Torekovs hamn hissar Blå Flagg

10 hamnar och 5 stränder hissar Blå Flagg

 

 

Blå Flagg är en internationell miljöutmärkelse för fritidsbåtshamnar och stränder som återfinns i 45 länder. Blå Flagg kommer i år att hissas i 10 hamnar och på 5 stränder i Sverige. Varje hamn eller strand med Blå Flagg måste uppfylla ett antal kriterier inom områdena vattenkvalitet, säkerhet och service, miljöutbildning samt information.

Blå Flagg är en internationell miljömärkning som drivs internationellt av Foundation for Environmental Education (FEE) och som i år finns på över 4500 stränder och hamnar i 45 länder runt om i världen. Genom Blå Flagg visar anläggningarna för sina gäster och sin omgivning att de uppfyller högt ställda krav när det gäller vattenkvalitet, miljö, säkerhet och service.

De första blå flaggorna hissades 1987 och Blå Flagg är sedan många år en etablerad märkning för stränder och hamnar. I Sverige har vi haft Blå Flagg sedan 1994.

Utmärkelsen måste sökas på nytt varje år och en jury beslutar om vilka anläggningar som ska godkännas. Varje år genomförs kontrollbesök på samtliga anläggningar.

– Hamnar och stränder som har Blå Flagg arbetar med att förbättra miljöprestandan inom den egna verksamheten och underlättar för den enskilde individen att ta ansvar för natur och miljö. Det kan handla om att erbjuda information om hänsyn mot djur och natur, erbjuda miljömärkta produkter eller underlätta avfallshantering säger Henrik Alsén, ansvarig för Blå Flagg i Sverige.

På nästa sida finns lista över de hamnar och stränder som fått Blå Flagg 2018. På www.blaflagg.org återfinns mer information om Blå Flagg samt en lista över de svenska hamnar och stränder som fått Blå Flagg.

För mer information, välkommen att kontakta Henrik Alsén, Blå Flagg Sverige

tel: 070-794 77 73, e-post: henrik@blaflagg.org

 

 

 

Stockholm

Heleneborgs Båtklubb, Stockholm

Pampas Marina, Solna

Rösjöbadet, Sollentuna (strand)

 

Södermanland

Trosa Gästhamn, Trosa

 

Västra Götaland

Lagunen Camping, Strömstad (strand)

Svalnäsbadet, Lidköping (strand)

Villabadet, Lidköping (strand)

Spiköns Gästhamn, Trollhättan

 

Halland

Båtfjordens hamn, Varberg

Getterön Marina, Varberg

Varbergs Innerhamn, Varberg (året runt)

 

Skåne

Båstad hamn, Båstad

Torekovs gästhamn, Båstad

Långa Bryggan Bjärred, Lomma (strand)

 

Blekinge

Hälleviks hamn, Sölvesborg